Om

Jeg hedder Finn Birkelund er maler, og bor ØstreÁlle 18B, 7330 Brande, hvor jeg også har atelier.

Om mig selv.

1. februar 2018

Her begynder så mit skriveri om hvad jeg synes I skal vide om mig, når I sådan besøger mig digitalt.

Jeg er i skrivende stund 71 år og nogle måneder, født i Skelhøje den 8. november 1946. Altså skorpion, hvis du går op i den slags. Jeg gør det selv i den forstand at det er et factum, at der er forskel på folk - det vrimler med forskellige forældre - fra  forskellige racer og religioner - forskellig opdragelse, men har universets stråling ned mod os også indflydelse? Selvfølgelig har den det - hvilken? Se på kvantefysikkens udredninger, om altings tætte sammenhæng.

Loven om årsag og virkning - og fra den poetiske side, bare tá Ovids forvandlinger!

Det er ikke sådan lige at udrede, men har tændt op i brændeovnen og overvejer en godnat øl. Computeren ville ikke finde sig i at jeg skrev godnat øl i et ord - godnatøl!

5. februar 2018

Kunst?

Den er også svær - for tiden hælder jeg til den opfattelse at Duchamp havde ret i udsagnet:"Kunst er hvad du benævner som kunst"! Det vi sige at dine private meninger og oplevelser, omkring kunst, er det der er gældende for dig, lige nu! I udsagnet er indbygget en udviklingsfactor - idet det gælder når du nævner det.

Men helt sådan, er jeg ikke sikker på at Duchamp har ment det, nok nærmere et udsagn der gjaldt for ham selv som kunstner - og dermed, efter udstillingen af sin "Fontaine", tillige gjaldt for alle kunstarbejdere som sådan! Ret epokegørende udsagn, der skulle få store følgevirkninger.

I hvert fald er institutionsteorien blevet brygget sammen siden da, hen over DaDa (kunstretning, spørg mr. Google), tyskeren Joseph Beuys, og den ungarske migrant til USA, Andy Warhol, samt et væld af andre avantgardister.

Denne teori sætter sig for, at definere hvad kunst er, så alle kan forstå det. På spørgsmålet, hvad er kunst? Er svaret: "Det er noget en kunstner laver"! På spørgsmålet, hvem er da kunstner? Er svaret: "Det er en, som en kunstinstitution har ophøjet dertil! Herfra er det du laver og udstiller som 'kunstner',  pr definition, kunst.

Kort og tydeligt, ingen slinger i valsen der - jeg er bare ikke ubetinget enig i den teori, en flatus forseglet i dåse, fra  forskellige steder i verden, fra forskellige individer - individer og steder som forinden er nøje planlagt og beskrevet i en drejebog - er og bliver varm luft, ikke en fis i en hornlygte, men fis i en dåse. Dog - når jeg tænker efter, lidt sjov, hvordan lige....? Li'som mit kartoffelmarks projekt tilbage i 1998 - det løb også af stab'len for at modbevise ovennævnte teori, og endte i stedet med at bekræfte den!

Nå, men ting bliver altså ikke bare til kunst fordi en kunstner lægger hånd på det - og dørtærskelen til et kunstmuseum er ikke så magisk, at en flaske øl bliver til en skulptur, fordi en kunstner har stillet den fra sig på en piedestal - og glemt den!

Tilbage til udsagnet: 'Kunst er hvad du benævner som kunst'. Med en tilføjelse fra mit eget arbejde, den gælder i nutid. Igår, er datid - noget holder - noget andet holder ikke, uanset hvor lang rejsen var rundt i euforiens himmelflugt!

Her er en krølle mere, er der nogen der benævner et værk til at være kunst, er det gældende for dem, uanset om du er enig eller ej - beskueren ejer sin egen oplevelse suverænt!

6. februar 2018

Det sner - flot - vinter!